Kärradals Vägförening

FARTHINDER och SKYLTNING

Styrelsen vill härmed informera alla i Kärradal om vad som gäller i denna fråga och hoppas att de som deltagit i vissa Facebookgrupper, där det förekommit en rad felaktiga uppgifter om våra vägfrågor, är goda till att radera den felaktiga informationen ur sina minnen.

Styrelsen bad med anledning av dessa rykten, Kommunen och Trafikverket om att resonera med varandra och därefter återkomma med vad vi har att rätta oss efter. De har idag återkopplat och följande villkor gäller:

Vi har 4 stycken bidragsgrundande sträckor i byn sedan 2016-01-01. Dessa sträckor mättes då upp av Trafikverket, tillsammans med oss i styrelsen och det var Trafikverket själva och ingen annan, som då beslutade att godkänna dessa sträckor.

Trafikverket utför en besiktning var femte år, för att eventuellt godkänna sträckorna för en ny 5 – årsperiod. Detta skedde i juni i år och vi fick vid den besiktningen två påpekande, där vi blir återbetalningsskyldiga om inte de åtgärdas innan kommande slutbesiktning.

  • 12-tonsskyltarna vid Högavägen och Kärra Bygata visade sig inte vara lagliga, då trafiken inte får begränsas av det slaget när vägarna är bidragsberättigade.
  • Olagliga farthinder på Kärra bygata, i och med att de är felaktigt utmärkta och olämpligt placerade (för tätt) och dessutom utan vare sig Trafikverket, styrelsens eller årsmötets beslut. Se Trafikverkets villkor nedan

”Enskilda väghållare beslutar själva om att anlägga farthinder på sin väg. Det är lämpligt att ta beslutet på en årsstämma och att styrelsen sedan verkställer beslutet. Gäller det en väg med statsbidrag bör väghållaren samråda med Trafikverket först, så att hindrets utformning och utmärkning följer gällande rekommendationer, annars kan rätten till bidrag påverkas. Väghållaren kan också behöva samråda med post, räddningstjänst och kollektivtrafikaktörer.”

12-tons skyltarna togs ner direkt och de fastighetsägare som ansvarade för farthindren informerades om rådande situation och hindren togs bort kort därpå. Olyckligtvis började det för någon vecka sedan, florera felaktig information om vad som gäller, varpå dessa olagliga hinder lades ut igen.

Styrelsen har tagit ny kontakt med ansvariga fastigheter och hoppas att rådande situation omedelbart respekteras, men vi passar i samband med detta även på att vädja till att alla medlemmar att verkligen respektera byns hastighetsbegränsningar och försöker vara lätta på gasen för allas väl.

Om detta fullföljs skulle årets besiktning kunna vara klar. Däremot fick vi vid samma besiktning ett antal andra påpekande för den kommande 5-årsperioden.

  • 3 av sträckorna är inte tillräckligt långa, enligt den nya besiktningsmannen, trots att de var godkända av dennes föregångare. Dialog med Trafikverket och eventuellt överklagande kommer ske av styrelsen.
  • Övriga påpekande, såsom röjning vegetation, kantskärning, lagning av sprickor med snabelbil m.m. behöver också åtgärdas och arbetet pågår kontinuerligt av oss.

Vi i styrelsen har med andra ord en hel del att överväga i höst och kommer inom kort vilja ha in era åsikter via denna hemsida. Vi tvingades ju olyckligtvis ställa in årets möte p.g.a. Covid-19, men är övertygade om att vi genom omröstningar på denna sida, kanske rent av kan få en bättre bild av medlemmarnas åsikter i dessa viktiga frågor och återkommer därför inom den närmaste tiden med ett mailutskick och uppmaning till röstning i diverse frågor. Det är naturligtvis möjligt att även skriva brev eller maila till oss och göra sin röst hörd på det viset med, men vi ser helst att ni rapporterar via hemsidan, då det håller nere tiden för administration ordentligt.

Var rädda om varandra och så hörs vi snart igen.

Styrelsen.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Kärradals Vägförening

Tema av Anders Norén